02 juni 2022

EW, PostNL en dobbi starten met inzamelen en recyclen textiel

EW start als eerste facilitair dienstverlener een partnerschap met PostNL en dobbi om samen textiel in te zamelen en te recyclen. Al deze producten/deze stoffen worden daardoor niet verbrand maar hergebruikt. Op dit moment wordt in Nederland namelijk slechts minder dan 1% van al het textiel gerecycled. Jaarlijks belandt hierdoor circa 135 miljoen kilo textiel bij het restafval.

EW, PostNL en dobbi starten met inzamelen en recyclen textiel

Een tweede leven voor textiel

Duurzaamheid neemt een belangrijke rol in binnen EW. De schoonmaakorganisatie onderscheidt hierin sociale duurzaamheid, gericht op de mensen, en duurzaamheid met oog op het klimaat. Kim Smithuis, Marketing en Innovatie specialist: “We maken onder andere schoon met gestabiliseerd ozonwater. De oplossing voor de vele miljoenen liters vervuild water en schoonmaakchemicaliën die normaliter via het riool het milieu belasten. Ook geven we onze machines en trolleys door refurbishment een tweede leven. Een tweede leven geven we nu ook graag aan textiel. In samenwerking met dobbi en PostNL zijn we daarom gestart met het inzamelen van textiel op een aantal van onze locaties. Met elke kilo textiel die wij inzamelen en recyclen, redden we een kilo die normaal ‘for no-reason’ verbrand of gedumpt wordt. Een schrijnend voorbeeld is de enorme afgedankte kledinghoop in de woestijn van Chili. Hier moeten we tegen opstaan om de wereld een stukje duurzamer te maken. Niet alleen zorgen we dat ons eigen textiel een nieuw leven krijgt, we ontzorgen onze opdrachtgevers door ook hun textiel in te zamelen. Nog een leuke fun fact: de waszakken zijn gemaakt van oude IKEA bankhoezen. Zo dragen we samen een steentje bij.”

Opdrachtgevers doen graag mee

Op dit moment wordt er al textiel ingezameld bij Hotel Okura, Rotterdam The Hague Airport, voco™ The Hague, Rijksuniversiteit Groningen en het Scheepvaartmuseum. De komende maanden wordt bij meer opdrachtgevers een inzamelingscontainer geplaatst waarin textiel kan worden ingezameld. Kim: “Niet alleen onze opdrachtgever bieden we deze service aan. Iedereen, zoals eigen medewerkers en bezoekers, kan textiel in de container doen. Want hoe meer mensen meedoen, hoe meer textiel en daarmee kilo’s we redden.” Bij een volle container van 100 kilo wordt deze bij dobbi aangemeld door PostNL opgehaald en vervolgens afgeleverd bij het sorteerbedrijf Spaarne Werkt. Deze partner, die extra duurzaam onderneemt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven, sorteert het textiel. Vervolgens zorgt dit sorteerbedrijf ervoor dat er iets waardevols gebeurt met het bruikbare textiel. Het wordt bijvoorbeeld doorverkocht aan bedrijven die hier nieuwe spullen van maken. Zo komt het ingezamelde textiel weer terug in de keten en niet bij het afval!

Samen pionieren

EW is verheugd deze vernieuwende samenwerking met dobbi en PostNL aan te gaan; bedrijven die net zo veel om duurzaamheid geven als de facilitair dienstverlener. PostNL behoort tot de top 5 duurzaamste bedrijven ter wereld in de transport- en logistieksector volgens de Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Dobbi is sinds 2018 in rap tempo uitgegroeid tot de nummer één aanbieder van was- & stomerijdiensten in Nederland. Dobbi biedt een landelijk haal- en brengservice en heeft inmiddels meer dan 1000 retail servicepunten, onder andere bij alle JUMBO supermarkten. “Bij dobbi draait het om het levensduur verlengen van textiel. Dit kan door professionele reiniging, reparatie maar vanaf nu dus ook door inzameling van oude kleding”, aldus oprichter Maurits Tiethoff.

Dobbi heeft de ambitie om niet alleen de nummer 1 wasserij & stomerijdienst te worden, maar ook samen met PostNL de nummer 1 textielinzamelaar. Daarom gaan zij nu de samenwerking aan met EW. Hun allereerste partner om invulling te geven aan deze nieuwe ambitie. Een match bij uitstek; EW heeft vele mooie opdrachtgevers in haar portefeuille, een landelijke dekking en de wens om te zorgen voor een betere wereld voor morgen voor haar mensen, het milieu en de maatschappij. Kim: “Als eerste partner van dobbi en PostNL starten we samen dit avontuur! Elke dag een stukje duurzamer: dat is waar we samen voor gaan!”

Anderen bekeken ook

18 september 2023

Portretreeks Amare – Radj

De afgelopen maanden stelden wij een aantal teamleden van ons schoonmaakteam bij Amare voor. Zij…

Lees meer
15 september 2023

Bram Kuipers wint de EW|Saxion Ondernemers Award

Na afwezigheid tijdens de coronapandemie is de EW|Saxion Ondernemers Award weer helemaal terug. In 2009 riepen Hogeschool Saxion…

Lees meer
14 september 2023

Portretreeks Amare – Sita

Hoe word je schoonmaakteam van het jaar? Waarin onderscheid je je ten opzichte van andere teams? Een ding…

Lees meer

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op met ons team