01 juni 2022

Hoe EW vol inzet op een ‘schonere’ wereld

[Bron: RAN Business 29 april 2022]

‘EW’ers zijn doeners en verbinders. Voor elkaar en met elkaar willen we het iedere dag nóg beter doen.’

“Een vijfsterren gastvrijheid in schoonmaakdienstverlening creëren”, zo luidt de missie van EW. En het blijft niet bij een missie. De facilitair dienstverlener weet deze al ruim 30 jaar in praktijk te brengen. EW is een top vijf-schoonmaakorganisatie in Nederland en biedt een hoogkwalitatieve dienstverlening. Haar mensen zorgen ervoor dat jij elk moment van de dag in een prettige (werk)omgeving verblijft: gastvrij, hygiënisch en veilig. HR-Directeur Maaike Ligtenstein-van Bree vertelt hoe EW daarbij inzet op duurzaamheid in de volle breedte.

Hoe EW vol inzet op een ‘schonere’ wereld

EW kent haar oorsprong in hotelschoonmaak. Daardoor zijn hospitality en het 24/7 inspelen op wisselende gebruikersaantallen sterk verankerd in het DNA van de organisatie. Dit vertaalt EW vandaag de dag succesvol door binnen andere sectoren zoals kantoren, zorg en onderwijs. Facilitaire dienstverlening draait om beleving en met haar dienstverlening wil EW die beleving positief beïnvloeden. Maaike, die zelf een achtergrond in de hotellerie heeft: “Toen ik de switch maakte van de hotellerie naar deze branche, ging ik op zoek naar een echt ‘mensenbedrijf’ met eenzelfde dynamiek. Dat is EW.”

Duurzame inspiratie vanuit de SDG’s van de VN

Maaike draagt niet alleen de verantwoordelijkheid voor het HR-beleid, maar ook voor de aspecten Kwaliteit en Duurzaamheid. Maaike: “Duurzaamheid heeft een strategische plek binnen EW. Voor en met onze opdrachtgevers én met behulp van de talenten van onze mensen, willen wij bijdragen aan een betere wereld voor morgen voor onze mensen, ons milieu en onze maatschappij. Wij gebruiken de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als basis voor onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen. Wij richten ons op vijf SDG’s die een positieve impact hebben op onze mensen, het klimaat en onze partnerschappen. Bij alles wat we doen zetten wij ons in om deze duurzame ontwikkelingsdoelen te verwezenlijken. Ongetwijfeld kunnen we op alle 17 iets toevoegen, maar deze 5 springen er voor ons uit en passen echt bij ons.”

Sociale duurzaamheid

Duurzaamheid is voor EW ook uitdrukkelijk sociale duurzaamheid. Maaike: “Wij zijn betrokken bij onze mensen en streven ernaar om positief bij te dragen aan hun leven, door werkplezier en persoonlijke ontwikkeling. Dit kenmerkt ons, als EW. We willen groeien, voor elkaar en met elkaar en investeren in duurzame relaties, zodat we ons samen blijven doorontwikkelen.”

Inclusiviteit: 400 locaties, 3.000 medewerkers, 90 nationaliteiten

Mensen die nieuw zijn in Nederland worden met open armen verwelkomd door EW. De werkvloer is een plek bij uitstek waar integratie plaatsvindt, waar men de taal en cultuur eigen maakt en waar onderlinge vriendschappen ontstaan. Maaike: “Met het oog op de actualiteit zijn er bijvoorbeeld collega’s die Oekraïens spreken aangesteld als buddy. Zij helpen collega’s die nieuw zijn in Nederland wegwijs te worden bij EW en met de Nederlandse wet- en regelgeving.” EW biedt op ruim 400 locaties werk aan 3.000 medewerkers van bijna 90 verschillende nationaliteiten.  

‘Create Your Own Future’

Bij EW krijgen mensen volop kansen om zich persoonlijk te ontwikkelen en door te groeien. Zo zijn er meerdere voorbeelden van mensen die ooit met een bijbaan startten bij EW en nu bijvoorbeeld een managementfunctie bekleden. Maaike: “Door de jaren heen zijn onze mensen meegegroeid met onze organisatie. We gaan uit van het ‘Create Your Own Future’-principe: je bent zelf verantwoordelijk voor je ontwikkeling, wij geven je de mogelijkheid om die te realiseren. Denk aan programma’s die gericht zijn op management development of Nederlandse taal trajecten en aan trainingen van een ergo-coach over het uitvoeren van werkzaamheden in de juiste houding.”

‘Sterk in je werk’

De door EW opgezette campagne ‘Sterk in je werk’ moet medewerkers bewust maken van het fysiek zware werk dat ze doen: hoe kunnen ze goed voor zichzelf zorgen en gezond en veilig blijven op de werkvloer? Maaike: “We dagen onze mensen uit hier zelf goed over na te denken, maar willen zelf natuurlijk een omgeving bieden waarin ze in huidig en toekomstig werk goed kunnen functioneren tot en na hun pensioen. Zware en repeterende taken, die vaak de oorzaak zijn van langdurige blessures of zelfs uitval, laten wij uitvoeren door energiezuinige robots en cobots. Daarnaast kunnen onze mensen ervoor kiezen om met een exoskelet in de vorm van een brace te werken. Hier draaiden we vorig jaar een uitgebreide en zeer succesvolle pilot mee. Door het dragen van persoonlijk aangemeten pols- en rugbraces beweeg je op de juiste manier en neem je een ergonomische werkhouding aan. Door deze ondersteuning is de fysieke belasting veel minder.”

Klimaat

Duurzaamheid draait ook om het verlagen van negatieve impact op het klimaat. EW doet dat onder andere met gestabiliseerd ozonwater, biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en door machines te refurbishen. Maaike: “In 2017 waren wij in Nederland het eerste schoonmaakbedrijf dat schoonmaakte met gestabiliseerd ozonwater. Koud leidingwater wordt met behulp van elektriciteit omgezet in gestabiliseerd ozonwater en vervangt 80% van de chemie-houdende schoonmaakmiddelen. Voor de overige 20% gebruiken we bio-based middelen. Beter voor het milieu én voor de mens die niet langer met chemicaliën in contact komt. De refurbished machines, machines die we een 2e leven geven, dragen bij aan een circulaire samenleving.”

Partnerschappen

Daarnaast zoekt EW actief naar duurzame innovaties. Dit doet zij samen met leveranciers én opdrachtgevers, maar ook met startups. Op dit moment loopt er een samenwerking met Dobbi om textiel van EW en haar opdrachtgevers te verzamelen en te recyclen. Maaike: “Met elke kilo textiel die wij samen inzamelen en recyclen, redden we een kilo die normaal ‘gewoon’ verbrand zou worden. Zo zorgen we dat ons eigen textiel een nieuw leven krijgt én ontzorgen we onze opdrachtgevers door ook hun textiel in te zamelen. Zo dragen we samen een steentje bij.”

Nieuwe stap, nieuw logo

De wereld is continu in beweging en EW beweegt mee. In deze veranderende wereld wil de organisatie het voor haar mensen, opdrachtgevers en de wereld steeds beter doen. De ambitie is daarom helder. EW wil het beste schoonmaakbedrijf van Nederland zijn. Maximale impact op gastbeleving, een medewerker- en klanttevredenheid die boven de markt uitstijgen, vijf SDG’s die een belangrijke plek innemen binnen de organisatie en duurzaam werkgeverschap maken hier een belangrijk onderdeel van uit. Maaike: “Bij onze ambitie hoort ook een nieuwe uitstraling. Ons EW-logo hebben we gemoderniseerd en ook vernieuwen we onze kleuren. In de komende weken zul je onze nieuwe visuele identiteit op steeds meer plekken terugzien.”

Anderen bekeken ook

30 maart 2023

Deel 2: Scopes, hotspots en dataverzameling

EW Duurzaamheidserie: samenwerking met Nexio Projects Duurzaamheid heeft een strategische plek binnen EW Facility Services. Op heel veel…

Lees meer
13 december 2022

Deel 1: Wat betekent duurzaamheid voor EW Facility Services?

EW Duurzaamheidserie: samenwerking met Nexio Projects Duurzaamheid heeft een strategische plek binnen EW Facility Services. Op heel veel…

Lees meer
29 juni 2022

Zes succesfactoren voor schoonmaak in het onderwijs

Onderwijsinstellingen worden steeds meer een ontmoetingsplek. Schone en frisse gebouwen en werk/studieplekken zijn daarbij belangrijker dan ooit. Hoe…

Lees meer

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op met ons team