16 mei 2023

Juist wat je niet zegt, maakt indruk

Maureen Hermens is ambulant objectleider van 17 locaties. En 17 locaties betekent ook het aansturen van minimaal 17 verschillende teams, die variëren in grootte en een mooie verzameling zijn van mensen met verschillende achtergronden. Genoeg stof om te bloggen dus. Deze keer vertelt ze hoe ze al die verschillende neuzen dezelfde kant op krijgt.

Laatst zei één van mijn medewerkers ‘Ik doe extra mijn best als Maureen op locatie komt’. Ik moest daar echt even over nadenken. Ben ik zo streng? Nee, dat was het niet. De opmerking zette mij aan het denken.

Juist wat je niet zegt, maakt indruk

Temeer omdat ik dit jaar gekozen ben tot Leidinggevende van het Jaar door de Golden Service Awards. Een hele eer, maar in feite doe ik gewoon mijn werk. En dat vind ik toevallig ook nog heel erg leuk. En ja, ik maak ook wel eens fouten, maar zorg wel dat ik ze goed oplos. Maar om terug te komen op Leidinggevende van het Jaar; het bijzondere was dus, dat toen mijn collega's hoorden dat ik genomineerd was, ze mij opeens dingen vertelden die ze normaal niet zouden zeggen. ‘Jij bent zo betrokken bij je teamsleden’ en ‘Je blijft altijd zo kalm’.  Dat ik een mensenmens ben, weet en voel ik zelf ook. Maar dat anderen het ook zo ervaren, is wel heel fijn. Mensen zijn voor mij heel belangrijk. Ik ben loyaal en verwacht van de ander dat dit wederzijds is. Ik lieg als ik zou zeggen, dat we geen zware jaren achter de rug hebben. Want vind maar eens goede mensen als de banen voor het oprapen liggen. Ik heb een heel gemêleerd team van collega's van allerlei nationaliteiten. Met de één bouw je sneller en makkelijker een band op dan met de ander. Zeker als het mensen betreft die tijdelijk in Nederland zijn. Ik betrek ze zoveel mogelijk bij alles, geef ze persoonlijke aandacht, vraag hoe het met ze gaat en ga op een vriendschappelijke manier met ze om. Zo hoop ik, voor de tijd dat we samenwerken, een goede spirit te creëren.

Kalmte bewaren

De opmerking ‘Jij blijft altijd zo kalm’, vond ik bijzonder omdat ik voor mijn gevoel van binnen soms best flink kan balen. Maar klaarblijkelijk weet ik dat heel goed te verbergen. Gelukkig, want juist wat je niet zegt, maakt indruk. Als je snel gefrustreerd raakt, wennen mensen daaraan. Blijf je kalm, dan heeft dat veel meer effect. Zo ervaar ik het althans zelf. Maar als ik ergens van baal, dan kan ik ook echt wel even streng zijn. In dat geval zeg ik altijd: ‘ik ben niet boos op jou, maar op wat je gedaan hebt, of op wat je juist niet gedaan hebt. Dit gebeurt overigens maar heel zelden, alleen als iemand mijn vertrouwen geschonden heeft. Dat vind ik wel een ding, in zo’n geval lukt het me dan ook om strenger te zijn. Ik wil iemand kunnen vertrouwen.

Geen superwoman

Als leidinggevende word je altijd getest. Ook ik. Het is menseigen om te kijken waar iemands grenzen liggen, bewust en onbewust. Ik vergelijk het altijd met school. Op het moment dat je een nieuwe leraar kreeg, ging je toch kijken hoe ver je kon gaan bij zo iemand. Dat voelde je haarfijn aan. En in mijn geval is dat niet anders. Ik ben ooit als Housekeeper begonnen. Dus ik weet wat voor een werk het is en hoeveel tijd het kost. Binnen mijn panden probeer ik alles een keer gedaan te hebben zodat ik weet waar ik het over heb en wat ik kan zeggen tegen mijn mensen. Dat vind ik belangrijk. Ik ben zeker geen superwoman, dus als ik binnen een bepaalde tijd kan schoonmaken, kan de ander dat ook. Ik weet nog goed dat mijn eerste opvolger van één van mijn locaties zei: ‘Dat kan die persoon makkelijk in 3 uur. Maar ik wist uit eigen ervaring: ‘Dat is niet haalbaar’. Als je weet waar je over praat, ben je realistischer en dat waarderen mensen.

Hoewel ik vrij nuchter ben over de titel ‘Leidinggevende van het jaar’ moet ik wel bekennen dat het je bewuster maakt van je positieve kanten. Voor mij voelt het dan ook meer als de ‘Opsteker van het jaar’.

Meer over Maureen

Maureen werkt alweer 13 jaar bij EW. Het EW-bloed stroomt dan ook door haar aderen. Volgens haar collega’s zit haar echte gave in de rust die zij uitstraalt en dat ze haar zaken altijd tot in de puntjes voorbereid. Sinds 7 jaar is ze objectleider en het laatste jaar ambulant. Ze stuurt de schoonmaakteams aan bij opdrachtgevers als NOS, BNN VARA, Endress en Hauser, Rabobank Vastgoedgroep alsmede een aantal Rabobank locaties. Door de Golden Service Awards is ze uitgeroepen tot Leidinggevende van het Jaar 2022, onder meer omdat ze zich op alle fronten inzet voor haar teams.

Anderen bekeken ook

07 maart 2024

Diversiteit in de spotlight op Internationale Vrouwendag

Voor Janneke Verkerk, algemeen directeur van EW, werd haar persoonlijke reis naar succes gekenmerkt door vastberadenheid en doelgerichtheid.

Lees meer
29 augustus 2023

Over leuke opdrachtgevers gesproken…

Blog – Maureen Hermens – Ambulant Objectleider EW Facility Services Als Ambulant Objectleider ben ik verantwoordelijk…

Lees meer
02 augustus 2023

Portretreeks Amare – Augustina

Het afgelopen jaar ontving team Amare een Golden Service Award en werd benoemd tot het beste schoonmaakteam van…

Lees meer