06 juli 2023

Niet klagen, maar bijdragen

Maureen Hermens is ambulant objectleider van 17 locaties. En 17 locaties betekent ook het aansturen van minimaal 17 verschillende teams, die variëren in grootte en een mooie verzameling zijn van mensen met verschillende achtergronden. Genoeg stof om te bloggen dus. Wat Maureen kenmerkt, is dat zij er echt voor haar collega’s is. Daarom zit ze ook in de Ondernemingsraad (OR). Daarom deze keer een persoonlijk blog over haar ervaringen met de OR.

Ik werk nu 13 jaar bij EW en zal eerlijk zijn. Tot ongeveer 2 jaar geleden had ik een bepaald beeld bij de OR. Door de jaren heen zag ik berichten voorbijkomen over verkiezingen en dacht ik altijd ‘pff, dat je daaraan mee wilt doen’. Ook in 2021 kwam weer zo’n bericht voorbij. Toén dacht ik bij mijzelf: ‘Maureen, je kunt wel altijd overal commentaar op hebben, maar je kunt er ook voor kiezen om actief te zijn’.

Niet klagen, maar bijdragen

De OR maakt geen beleid, maar wil je ergens over meedenken, adviseren of zaken onder de aandacht brengen, dan is de OR een goede manier. En in plaats van te klagen, kan ik ook kijken wat ik kan bijdragen. Wat voor mij uiteindelijk de doorslag gaf, is dat mensen bij mij komen als ze ergens over willen praten. Als ze vragen hebben of het ergens niet mee eens zijn. Ik vind het belangrijk dat er voor hen een stem is. Je kunt balen van dingen die je niet aanstaan, maar als je wilt weten waarom bepaalde zaken zo geregeld zijn of hoe beslissingen tot stand komen, moet je actie ondernemen. Ja, lid zijn van de OR kost tijd. Maar je leert er ook van en ik zie het voor mij als persoonlijke ontwikkeling. En zo kwam het dat ik besloot mij in te schrijven voor de OR, nu 1,5 jaar geleden.

Geen verplicht nummer

In onze OR zitten collega’s van kantoor en uit de operatie. En dan ook nog uit verschillende regio’s, dus dat is mooi verdeeld. Zelf zit ik er namens mijn teams; met mijn teams vormen we een goede afspiegeling van onze organisatie. De punten die ik inbreng, haal ik op bij mijn mensen op de werkvloer en mede leidinggevenden. Het mooie is dat de directie veel waarde hecht aan de OR en echt luistert naar wat wij te zeggen hebben. De OR binnen EW is dan ook zeker geen verplicht nummer, wat je soms bij grote organisaties hebt. Nee, integendeel. Als je het ergens niet mee eens bent, of je vindt dat het anders kan, dan is de OR de kans om het bespreekbaar te maken.

Meer inzicht in keuzes

Over welke thema’s wij praten? Nou, we praten bijvoorbeeld mee over de toekomst van EW. Hoe we als organisatie kunnen en willen groeien. Als we willen groeien, hoe gaan we daar mee om en hoe kunnen we onze mensen tevreden houden en behouden? Als OR-lid krijg je daarnaast meer inzicht in verschillende aspecten van de organisatie, zoals de bedrijfsvoering, HR, strategie en de jaarcijfers. Dat maakt het voor mij als leidinggevende veel concreter waarom iets is zoals het is.

Nu ik meer achtergrondinformatie heb, kan ik zaken ook veel beter uitleggen aan mijn mensen. Mooi voorbeeld is onze verzuimprocedure. Als mensen ziek zijn, worden ze gebeld of ze moeten zelf bellen. Dat vindt men niet altijd even prettig. Ze hebben het gevoel dat ze niet geloofd worden of vinden het veel gedoe voor maar één dagje ziek zijn. Ik leg dan uit dat EW het als organisatie verplicht is vanuit de wetgeving. Maar ook dat wij mensen die ziek zijn serieus nemen en juist willen helpen. Een ander recent voorbeeld is de extra loonsverhoging als aanvulling op onze Schoonmaak-cao. Onze werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland en de vakbonden FNV en CNV hebben hier eerder dit jaar over onderhandeld. Belangrijke reden hiervoor is de flinke stijging van het wettelijk minimumloon (WML). Om te voldoen aan de wet moest het loongebouw aangepast worden, maar ook hebben we de mensen hard nodig en moet ons werk aantrekkelijk blijven om te doen. Voor mijn collega’s natuurlijk een belangrijke ontwikkeling. Omdat ik, dankzij mijn deelname aan de OR, precies wist wat er besproken was, kon ik aan mijn medewerkers goed uitleggen wat er precies aan de hand was, wat er besproken was en wat dit voor hen betekende.

Zichtbaar maken

Binnen EW is de OR nog niet zo heel bekend, terwijl de OR wel belangrijk is voor medewerkers. We zijn daarom nu ook aan het kijken hoe we dat kunnen veranderen. Hoe we onszelf zichtbaarder kunnen maken en mensen zo ver krijgen dat ze gebruik van ons maken. Ik ben heel benieuwd of je je herkent in mijn ervaring met de OR. Maar ook hoe jij aankijkt tegen de rol van de OR. En als je tips hebt hoe je medewerkers ‘warm’ krijgt voor de OR, laat het me weten!

 

Anderen bekeken ook

07 maart 2024

Diversiteit in de spotlight op Internationale Vrouwendag

Voor Janneke Verkerk, algemeen directeur van EW, werd haar persoonlijke reis naar succes gekenmerkt door vastberadenheid en doelgerichtheid.

Lees meer
29 augustus 2023

Over leuke opdrachtgevers gesproken…

Blog – Maureen Hermens – Ambulant Objectleider EW Facility Services Als Ambulant Objectleider ben ik verantwoordelijk…

Lees meer
02 augustus 2023

Portretreeks Amare – Augustina

Het afgelopen jaar ontving team Amare een Golden Service Award en werd benoemd tot het beste schoonmaakteam van…

Lees meer

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op met ons team