26 maart 2024

Slimmer schoonmaken met tips van de ergocoach

Schoonmaken is vakwerk en dat neemt EW Facility Services elke dag serieus, ook met oog op gezondheid. Om een carrière lang vitaal en duurzaam inzetbaar te blijven, is het belangrijk dat je op de juiste manier beweegt tijdens je werk.

Maar wat is juist? En waarom winnen vlug-vlug, verkeerd bukken, boven je kracht werken en (te) zwaar tillen het dan toch soms van schoonmaken met verstand? Met alle gevolgen van dien. Collega’s vallen uit of kunnen hun werk binnen het team waarin ze zo in hun element zijn niet meer volhouden. Dat moet beter en kan anders. Om die reden maakt EW werk van slimmer werken, onder andere met preventieve trainingen gericht op houding en gedrag en met hulpmiddelen zoals het EXO-skelet in de vorm van pols- en rugbraces.

Slimmer schoonmaken met tips van de ergocoach

Ergocoach

Binnen de afdeling Verzuim Support van EW werken verzuimcoaches en casemanagers nauw samen. Steeds vaker schakelen zij op verzoek van leidinggevenden of de bedrijfsarts de specialist in bewegen, ergocoach Marjolein Willemen, in. Zij werkt al haar hele carrière in de schoonmaak. Eerst in dienst van hotels en daarna bij EW. Marjolein verzorgt onder andere masterclasses ergonomie voor leidinggevenden. “Belangrijk is dat wordt ingezet op preventie”, zegt ze. “Doel is te voorkomen dat collega’s door een verkeerde werkhouding of -gewoonte klachten ontwikkelen. In groepsverband maar ook in individuele trajecten leg ik uit en laat ik de medewerker voelen hoe het anders, makkelijker en ook effectiever kan.”

Ervaren hoe het anders kan

Een gelopen race is dat niet direct, ziet ze. “Schoonmakers willen het liefst snel werken en daarbij verliezen zij zichzelf soms uit het oog. Ik stuur op meer bewustwording in schoonmaakwerk. Beter nadenken dus over de manier waarop gewerkt wordt: wat doe ik en wat voel ik nu? Ik oordeel niet over wat goed of fout is maar wat gebeurt er met je lichaam als je een beweging aanpast. Door te ervaren hoe anders dat voelt kun je ervoor kiezen op een andere manier te werken.”

Verantwoordelijk

De rol van EW als werkgever is groot waar het gaat om fysieke gezondheid en werkplezier. Tegelijk dragen medewerkers ook zelf verantwoordelijkheid voor hun gezondheid, vindt Marjolein. “Wees assertief en ga het gesprek met je leidinggevende aan als je twijfelt over de manier van werken. Dat wordt op prijs gesteld want EW vindt plezier in werk en gezond werk belangrijk. Bovendien willen steeds meer mensen tot hun pensioen doorgaan. Dat is mooi maar alleen vol te houden door op een verstandige manier te werken.”
Bij leidinggevenden ligt vanzelfsprekend ook verantwoordelijkheid waar het om duurzame inzetbaarheid gaat. “Basiskennis over voorkomen van blessures is de borging van verstandig werken binnen teams. Maar ook goede communicatie, motiveren en complimenteren maken deel uit van de slimmere manier van werken.”

EXO-skelet

Binnen de aanpak duurzame inzetbaarheid wordt sinds enkele jaren het EXO-skelet in de vorm van pols- en rugbraces aangeboden. EW kan de braces in samenwerking met leverancier Pre-Tec verstrekken. “Zo’n brace om je pols of rug maakt je bewuster. Even snel vooroverbukken om iets op te rapen gaat niet, de rugbrace zit daarbij hinderlijk in de weg. Maar bij bukken vanuit de heupen voel je ‘m niet, de brace dwingt je dus anders te bewegen. Dragen ervan kan tijdelijk zijn. Zodra iemand ervaart dat de belasting van spieren anders wordt en klachten verdwijnen is het effect bereikt. Heel soms willen mensen een brace blijvend dragen, niet alleen om scherp te blijven op houding maar ook omdat hij ondersteuning biedt.”


Onze collega op de foto draagt een polsbrace. 

Cadeautje

Ze is geen allesweter die mensen wijst op wat ze tot nu toe fout deden. “Laat mij maar Sinterklaas zijn. Ik breng altijd een cadeautje: een tip die werken leuker maakt. Ik oordeel niet maar laat zien dat het ook anders en makkelijker kan: slimmer werken in plaats van harder werken. Na de Hotelschool heb ik 3 jaar in Londen in een hotel gewerkt onder andere in de housekeeping. Onder het motto: zoek het maar uit werd ik aan het werk gezet. Hoe fijn was het geweest als toen iemand me had uitgelegd hoe je schoonmaakwerk effectiever en slimmer aanpakt! Niet alleen met oog op het menselijk lichaam maar ook vanuit praktisch oogpunt. In routing, volgorde van werkzaamheden, verdelen van energie. Slim schoonmaken kan vermoeidheid met 50% reduceren. Ik wil maar zeggen: goed opleiden van schoonmaakcollega’s is de beste investering die je kunt doen.”

Anderen bekeken ook

19 juni 2024

José’s eerste opdracht voor EW Expert Direct

Elke dag weer draait het bij EW Facility Services om het aangaan van nieuwe uitdagingen en groeimogelijkheden. Voor…

Lees meer
18 juli 2022

Pilot Wecoline BubbleFlush

We hebben weer een nieuwe innovatie mogen testen: de Wecoline BubbleFlush! Op locaties zoals Rotterdam The Hague Airport,…

Lees meer
05 januari 2022

Digitale Inspiratiesessie ‘SROI – van verplichting naar kans’

Donderdag 20 januari 2022 organiseren wij weer een digitale inspiratiesessie. Rond lunchtijd, van 11:30-12:00 uur, kunt u, eventueel…

Lees meer

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op met ons team