19 juli 2023

Sparren en stoom afblazen

Maureen Hermens is ambulant objectleider van 17 locaties. En 17 locaties betekent ook het aansturen van minimaal 17 verschillende teams, die variëren in grootte en een mooie verzameling zijn van mensen met verschillende achtergronden. Genoeg stof om te bloggen dus. Maureen is leidinggevende, maar heeft zelf ook een leidinggevende boven zich, namelijk Rayonmanager Gildo. Hoe is hun relatie en wat leert zij van hem?

In mijn werk is geen dag hetzelfde. Niet zo gek als je 17 locaties onder je hoede hebt. Gelukkig maar, anders zou ik het niet lang uithouden. Als leidinggevende houd je veel ballen in de lucht. Het is iedere dag rennen, schakelen, pas op de plaats maken en ga zo maar door. Het is dan fijn als je iemand hebt, met wie je even kunt sparren. Stoom afblazen, overleggen en de dag doornemen. Voor mij is dat mijn leidinggevende Gildo.

Sparren en stoom afblazen

Hij kent mij als geen ander. Hij nam mij 13 jaar geleden ook aan bij EW. Het eerste wat hij doet als hij ’s ochtends in de auto zit, is mij even bellen. Iedere ochtend, vijf dagen in de week, hebben wij ons vaste ‘autorijmomentje’. Hij vraagt dan altijd ‘Hoe gaat het?’ Ik antwoord standaard terug ‘Tot nu toe gaat het goed’. Noem het ons soort humor.

Een luisterend oor

Tijdens ons belletje nemen we de dag door. De ene keer bellen we vijf minuten, de andere keer langer. Het is maar net wat er speelt. In de middag herhalen we dit ritueel, maar niet altijd hoor. Dan bespreken we hoe de dag is gelopen. Voor mij werkt dit heel goed. Het grappige is dat Gildo en ik elkaars tegenpolen zijn. Hij is een intercity, ik ben een stoomlocomotief. Een dieseltje. Waar ik de neiging heb teveel na te denken, onderneemt hij direct actie. Ook daar leer je van elkaar.

Omdat we elkaar al heel lang kennen, weten we wat we aan elkaar hebben. Gildo weet wat ik in mijn mars heb en hoe je dat eruit haalt. Ik laat bijvoorbeeld niet snel het achterste van mijn tong zien. Op het moment dat ik ergens mee zit, merkt hij dat. Hij neemt daar dan echt de tijd voor. Alleen al het feit dat er iemand naar je luistert, doet heel veel. Daarnaast vind ik het vooral fijn om met iemand als Gildo te sparren. Hij is niet alleen mijn leidinggevende, maar ook mijn coach. Ik sta open voor nieuwe dingen. Ik wil graag leren en doorgroeien en daar begeleidt hij mij in. Het maakt niet uit hoeveel ervaring ik heb, iedere dag leer ik weer. Ik wil bijvoorbeeld het liefst zelf ontdekken en uitproberen. Hij geeft mij daarvoor alle vrijheid. Kom ik er niet uit? Dan vraag ik het hem gewoon. Ik kan me zo meer ontplooien, dan dat hij er de hele tijd bovenop zit.

Leermomenten

Als je mij vraagt ‘Noem eens een mooi voorbeeld van wat je geleerd hebt?’, dan is het dat ‘nee’ ook een antwoord is. Je hoeft dan niet letterlijk ‘nee’ te zeggen. Het gaat vooral om de manier waarop je het zegt. In plaats van ‘nee, dat kan niet’, kun je ook zeggen ‘vandaag lukt het niet, maar morgen wel.’ Ik geef deze boodschap ook geregeld aan mijn mensen. Vooral aan diegenen die uit een cultuur komen waar het niet gebruikelijk is om nee te zeggen. Ook heb ik geleerd keuzes te maken. Neem van mij aan: als denker, is dat soms knap lastig. Toen ik nog maar voor één locatie verantwoordelijk was, wilde ik graag alles zelf oplossen. Soms ging dat prima, maar het was niet altijd de beste keuze. Was er bijvoorbeeld een medewerker ziek? Dan pakte ik zelf de stofzuiger en schoonmaakdoek. Op een gegeven moment was ik drukker met schoonmaken dan mijn eigen werk. Soms maak ik het mijzelf moeilijker dan nodig is. Herkenbaar? Dan helpt het als iemand anders het vanaf een afstand bekijkt en met een (eenvoudige) oplossing komt. Die twee ‘autorijmomentjes’ op een dag zijn voor mij dan ook heel waardevol!

Meer over Maureen

Maureen werkt alweer 13 jaar bij EW. Het EW-bloed stroomt dan ook door haar aderen. Volgens haar collega’s zit haar echte gave in de rust die zij uitstraalt en dat ze haar zaken altijd tot in de puntjes voorbereid. Sinds 7 jaar is ze objectleider en het laatste jaar ambulant. Ze stuurt de schoonmaakteams aan bij opdrachtgevers als NOS, BNN VARA, Endress en Hauser, Rabobank Vastgoedgroep alsmede een aantal Rabobank locaties. Door de Golden Service Awards is ze uitgeroepen tot Leidinggevende van het Jaar 2022, onder meer omdat ze zich op alle fronten inzet voor haar teams.

Anderen bekeken ook

07 maart 2024

Diversiteit in de spotlight op Internationale Vrouwendag

Voor Janneke Verkerk, algemeen directeur van EW, werd haar persoonlijke reis naar succes gekenmerkt door vastberadenheid en doelgerichtheid.

Lees meer
29 augustus 2023

Over leuke opdrachtgevers gesproken…

Blog – Maureen Hermens – Ambulant Objectleider EW Facility Services Als Ambulant Objectleider ben ik verantwoordelijk…

Lees meer
02 augustus 2023

Portretreeks Amare – Augustina

Het afgelopen jaar ontving team Amare een Golden Service Award en werd benoemd tot het beste schoonmaakteam van…

Lees meer

Een vijfsterrenbeleving creëren? Dat doen wij graag voor u!

Neem contact op met ons team