09 april 2025
Van ambitie naar A+++: hoe DLL duurzaamheid vertaalt naar actie
Duurzaamheid is niet langer een optie, maar een verantwoordelijkheid. Voor De Lage Landen International B.V. (DLL) is het meer dan een ambitie: het is een koers die de organisatie vastberaden heeft ingezet. Onder leiding van Erik van Esch, facilitair manager van het hoofdkantoor in Eindhoven, heeft DLL een indrukwekkende transformatie doorgemaakt. Het resultaat? Een A+++ label én een kantoor dat klaar is voor de toekomst. Erik deelt zes tips voor de stappen naar een A+++ label.

Van visie naar praktijk
"De ‘Road to Paris’ is een gedeelde verantwoordelijkheid, en wij wilden niet achterblijven," zegt Erik van Esch. Het verduurzamen van een gedeeld kantoorgebouw was een uitdagende opgave, maar DLL wilde een voortrekkersrol spelen. Samen met externe experts werd een roadmap ontwikkeld.
Een van de eerste mijlpalen was het behalen van label A+. Hier kon DLL al makkelijk wat quick wins behalen met betere isolatie, overstappen naar Quookers en de overgang naar LED-verlichting. Maar voor dat A+++ label waren grootschalige projecten nodig: warmtepompen, zonnepanelen en de volledige overstap naar een gasloos kantoor. Extra bijzonder is dat dit is gerealiseerd in een pand uit 1992.
De hobbels op de weg
Niets ging zonder slag of stoot. "Wij hebben een bepaald gecontracteerd vermogen. Als je van het gas af gaat, ga je eroverheen. Dat mag niet." vertelt Erik. Daarom moet je soms op zoek naar creatieve oplossingen. Bij DLL kozen ze onder andere voor het aanpassen van het vermogen van de laadpalen en het inschakelen van ovens op strategische momenten. Daarnaast houdt Erik goed in de gaten of ze in de buurt van een piek komen.
De samenwerking met externe partners vereiste eveneens nauwe afstemming. "Ik heb geleerd dat je meer tijd moet vrijmaken om projecten te begeleiden, ook als er een externe projectmanager op zit."
Lichte zonnepanelen en bewust geen accu’s
Bij de verduurzaming van het kantoor koos DLL voor zonnepanelen die specifiek geschikt waren voor de dakconstructie. "We hebben lichte zonnepanelen van slechts vier kilo per stuk laten installeren," legt Erik uit. "Dat was nodig omdat ons dak de belasting van standaard panelen niet aankan." Accu’s, die piekbelasting kunnen opvangen, bleken geen haalbare optie. "Accu’s hebben we laten doorrekenen, maar dat was te duur voor iets dat maar een paar keer voorkomt. We hebben pieken opgelost door het vermogen van de laadpalen te verlagen en momenten te verschuiven."
Koffiebekers
DLL maakte bewust de keuze om plastic en papieren wegwerpbekers te vervangen door herbruikbare alternatieven. "We hebben nu bekers die na gebruik worden opgehaald, gewassen en opnieuw worden ingezet," legt Erik uit. Voorheen waren er dagelijks rondslingerende bekers in kantoorruimtes en afvalbakken. Dat is nu een stuk minder.
‘’Sinds DLL herbruikbare bekers introduceerde, is de afvalstroom verminderd. Voorheen hadden we meerdere afvalzakken met wegwerpbekers. Dat is er nu niet meer,’’ vertelt Guido van Weerden, objectleider EW.
Ondanks enige weerstand van medewerkers hield DLL vast aan deze stap. "We kijken niet naar financiële winst, maar naar impact op gebruikers en milieu." benadrukt Erik. Door goede communicatie en ondersteuning van de schoonmaakpartner werd de overgang een succes. Daarnaast zijn de bekers in een speciaal formaat, waardoor bijna niemand denkt ‘die neem ik mee voor op de camping’.
Stappen zoals deze maken Erik trots. “Toen ik onlangs bij een ander groot kantoorgebouw was, kreeg ik daar mijn koffie nog in een papieren beker die vervolgens bij het restafval belandde. Ik ga er verder niks van vinden, maar dan denk ik wel: wij hebben het goed voor elkaar.”
Een stabieler en comfortabeler gebouw
De verduurzamingsmaatregelen hebben niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook op de gebruikerservaring. Dankzij dat is de temperatuur nu stabieler dan ooit. "Als mensen hier ’s ochtends binnenkomen, is het meteen een aangename temperatuur. Dat merk je aan hoe tevreden ze zijn," aldus Erik.
6 tips voor een A+++ label
Voor collega-facilitaire managers die ook grote stappen willen zetten, heeft Erik enkele belangrijke tips:
- Werk met experts
DLL heeft samen met experts een roadmap gemaakt met een externe projectmanager voor de uitvoer. Je kunt niet alles zelf weten, dus het is belangrijk om met specialisten te werken die je bij de hand nemen en verder kijken dan de korte termijn.
- Heldere communicatie
Erik stelde vragen aan de technische partijen. "Ik wil weten wat de impact is voor mijn gebruikers. Gaan we het koud krijgen, hebben we geluidsoverlast? Als ze aankwamen met ingewikkelde technische termen, eiste ik een heldere uitleg in gewone taal. Alleen zo kun je echt anticiperen en communiceren op wat er gaat komen."
- Reserveer tijd
"Ik dacht dat ik het projectmanagement kon loslaten, maar ik moest nog steeds veel doen. Ik ben er veel tijd aan kwijt geweest omdat ik nog steeds die verbinding moest maken tussen onze organisatie en externe partijen."
- Een gastvrije omgeving voor uitvoerders
Voor Erik is een goede samenwerking met uitvoerders niet alleen een kwestie van afspraken, maar ook van respect en gastvrijheid. "Ik heb broodjes geregeld, soms ook broodjes kroket. Ze mochten binnen koffie drinken en gebruik maken van ons toilet, zolang het netjes bleef. Ik wilde geen dixi buiten hebben staan."
- Hak moeilijke knopen door
Niet elke beslissing wordt meteen met enthousiasme ontvangen, maar soms is doorpakken de enige juiste keuze. "Bij de overstap naar herbruikbare koffiebekers kregen we eerst weerstand van gebruikers," zegt Erik. "Ze vonden het lastig om de nieuwe bekers te accepteren, maar we hielden vast aan onze keuze en communiceerden het ‘waarom’. Inmiddels zien we de voordelen, zoals minder afval en een schoner kantoor." De les volgens Erik: "Soms moet je doorpakken, ook al is dat niet populair.”
- Kijk verder dan financiële ROI
Voor DLL speelde financiële terugverdientijd niet de hoofdrol bij beslissingen over verduurzaming. "We hebben niet gekeken naar terugverdientijd, maar naar de impact op milieu en gebruikerservaring."
Samen werken aan een duurzamere toekomst
DLL laat zien hoe zowel grote als kleine aanpassingen bijdragen aan een duurzamer pand. EW sluit hierop aan door kritisch te kijken naar materialen en werkwijzen. “Duurzaamheid zit ‘m ook in de details,” zegt Guido, objectleider EW. “Wat je inkoopt heeft veel impact. We kiezen daarom voor biobased schoonmaakmiddelen in plaats van de standaard schoonmaakmiddelen.” Ook datagestuurd schoonmaken draagt bij aan duurzaamheid. Met deze aanpak werk je efficiënter en voorkom je onnodig verbruik van water en schoonmaakmiddelen. Zo blijft de schoonmaakaanpak in lijn met de duurzame ambities van DLL.
Een kijkje nemen bij DLL?
Wil je zien hoe EW en DLL samen duurzaamheid naar een hoger niveau tillen? Bij voldoende interesse organiseert EW samen met DLL een dagdeel om een kijkje te nemen bij DLL. Laat je inspireren en ontdek wat mogelijk is op het gebied van duurzaamheid, technologie en schoonmaak. Meld je via onderstaande button aan voor een inspirerend bezoek.