24 november 2021

Preventief voorkomen van uitval: rug- en polsbraces lijken de oplossing

Hoe houden we onze mensen vitaal? Een vraag die centraal staat binnen onze organisatie. Als werkgever zien wij het als onze taak om een omgeving te bieden waarin onze mensen met behoud van gezondheid en vitaliteit goed kunnen blijven functioneren tot en na hun pensioen. De balans tussen werk en gezondheid, competenties en motivatie staat hierbij centraal. Samen werken we zo aan een fit, vitaal en gelukkig leven, nu en in de toekomst.

Preventief voorkomen van uitval: rug- en polsbraces lijken de oplossing

Wij hopen de eerder genoemde vraag te beantwoorden middels een 3-fasen-pilot met een exoskelet in de vorm van pols- en rugbraces. De eerste twee fases zijn reeds afgerond en de resultaten zijn zeer positief: zo neemt de kans op overbelasting in de onderrug af met 30 tot 40 procent. Inmiddels is fase 3 in volle gang en komt de afronding nabij. In deze derde en tevens meest intensieve fase van de pilot testen wij de ondersteunende middelen langere tijd op circa 20 locaties in het land in de praktijk. Doel is antwoord te krijgen op de vraag: Welke gezondheidswinst levert het langdurig gebruik van braces op voor de schoonmaakmedewerker?

Fysieke uitdaging

Iedereen in de schoonmaakbranche weet: schoonmaakwerk is fysiek zwaar. Leeftijd speelt daarbij niet als enige een rol, volgens onze HR Directeur Maaike Ligtenstein-van Bree: “Ook al hebben we bij EW Facility Services gemiddeld gezien een relatief jong medewerkersbestand, schoonmaak blijft fysiek zwaar werk. Het blijkt dat maar liefst tachtig procent van de uitval bij onze organisatie is vanwege fysieke klachten die bijna allemaal te relateren zijn aan het bewegingsapparaat. Dat moet wat ons betreft anders. Reden om te onderzoeken wat wij kunnen doen om onze mensen te ondersteunen en de fysieke belasting voor hen aanzienlijk te verminderen.”

Vitaliteitsbeleid

Met ons programma ‘Sterk in je Werk’ zetten wij stevig in op een breed vitaliteitsbeleid. Hiermee activeren wij bewustwording, gezamenlijke verantwoordelijkheid en het nastreven van een veilige werkomgeving met tevreden en vitale collega’s. Het programma richt zich op gezondheid, ontwikkeling en organisatie. Zo worden de medewerkers op diverse vlakken ondersteund. Dit varieert van persoonlijke begeleiding van een ergocoach, flexibele werktijden en loopbaanontwikkeling tot het meerdere keren per jaar toetsen van de medewerkerstevredenheid, werkdrukmeting en de mogelijkheid om met belastingvoordeel te fitnessen of een fiets aan te schaffen. Ligtenstein- van Bree: “Bij ons vitaliteitsbeleid draait het om het vinden van de balans tussen werk en gezondheid, competenties en motivatie. Door naast genoemde initiatieven in te zetten op het werken met ergonomische hulpmiddelen als het exoskelet, hebben we hopelijk een innovatieve oplossing waarmee we aan de voorkant een enorme bijdrage kunnen leveren.”

Eerste veelbelovende resultaten

Om te bepalen of en hoeveel gezondheidswinst te behalen is met de inzet van het exoskelet in de vorm van pols- en rugbraces, zijn we een jaar geleden gestart met een 3-fasen-pilot in samenwerking met leverancier Pre-Tec. De brace helpt om een juiste houding aan te nemen. De resultaten van fase 1 en 2 van de pilot zijn veelbelovend. Het blijkt dat in bijna een derde van de tests de kans op overbelasting van de rug met  30 tot 40 procent verminderd is. De betreffende medewerkers waren minder vermoeid na hun dienst, ervoeren tijdens de werkzaamheden minder fysieke klachten en waren de volgende dag minder stijf als ze wakker werden. Dit komt vooral omdat de brace medewerkers ‘dwingt’ de juiste fysieke houding aan te nemen bij bijvoorbeeld het opmaken van een bed.

Gestart met eindfase pilot

Na deze positieve eerste resultaten, is nu fase 3 aan de gang en komt inmiddels ook het einde van de pilot in zicht. In deze laatste fase zijn de braces gedurende vier maanden in de praktijk getest bij een groep van ruim 100 medewerkers. “Een goede houding is per definitie het uitgangspunt,” aldus Ligtenstein-van Bree. “Onze ergocoach begeleidt de deelnemers. Zij bezoekt de pilotlocaties, geeft tips en ondersteunt onze mensen waar nodig. Dat zorgt ervoor dat we vanaf het uitgangspunt ‘goed’ verder gaan perfectioneren.” We verwachten begin 2022 de eindresultaten van deze landelijke pilot. Is de pilot succesvol, dan is het streven om de inzet van braces landelijk binnen onze organisatie verder uit te rollen.

Anderen bekeken ook

FD
19 juni 2024

Vrouwelijk leiderschap

In de wereld van bedrijfsleiderschap is het bouwen van sterke relaties en een menselijke aanpak essentieel voor succes.

Lees meer
14 juni 2024

De Dag van de Schoonmaker met uitreiking van zomergeschenken

In Nederland vieren we op 14 juni 2024 De Dag van de Schoonmaker. EW Facility Services is trots…

Lees meer
10 juni 2024

EW Service Awards uitgereikt aan de schoonmaakteams van the Market Hotel en Topaz Revitel

Elk jaar reikt EW Facility Services de EW Service Awards uit aan haar best presterende schoonmaakteams. Dit jaar…

Lees meer

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op met ons team