19 juni 2024

Vrouwelijk leiderschap

In de wereld van bedrijfsleiderschap is het bouwen van sterke relaties en een menselijke aanpak essentieel voor succes. Janneke Verkerk, sinds anderhalf jaar CEO bij EW Facility Services, staat centraal in dit interview waarin de voordelen van vrouwelijk leiderschap worden verkend.

EW Facility Services biedt schoonmaakoplossingen waarin gastvrijheid en flexibiliteit centraal staan. Janneke werpt niet alleen licht op haar eigen leiderschapsstijl, maar opent ook een bredere discussie over leiderschap en hoe zich dit vertaalt in bedrijfsprestaties.

Vertrouwen leidt tot het inzetten van het volle potentieel, want door vertrouwen kunnen én durven mensen dit in te zetten

 

Vrouwelijk leiderschap

Het bouwen van sterke relaties

In haar benadering van leiderschap benadrukt Janneke het cruciale belang van vertrouwen en empowerment bij EW Facility Services. ‘’Ik geloof er sterk in dat mensen het vermogen hebben om zelfstandig te handelen en oplossingen te vinden. Mijn rol is om hen te empoweren en te ondersteunen. Ik erken ieders expertise en geef mensen de ruimte om zich te ontwikkelen. Dit vertrouwen leidt tot het inzetten van het volle potentieel, want door vertrouwen kunnen én durven mensen dit in te zetten. Door positieve energie en focus op zaken die echt belangrijk zijn, verloopt samenwerking optimaal. Niet alleen binnen ons bedrijf, maar ook met opdrachtgevers en leveranciers. Onze klanttevredenheid is het afgelopen jaar substantieel gestegen en onze medewerkerstevredenheid is hoog. We draaiden niet eerder zo’n mooi jaar als in 2023. Dat laat zien dat het echt werkt.”

Versterken van diversiteit en inclusie

Janneke onderstreept het belang van diversiteit en inclusie. Als voorbeeld vertelt ze dat de schoonmaakorganisatie sinds 2010 ondertekenaar is van het Charter Talent naar de Top, een stichting die zich inzet om de top van het bedrijfsleven in Nederland inclusiever te maken. “Al in 2012 waren we een van de meest aansprekende voorbeelden voor de stichting. Toen werd 51,3% van onze leidinggevende functies bekleed door vrouwen en dit percentage staat vandaag de dag nog steeds ruimschoots overeind. Maar het gaat natuurlijk verder dan genderdiversiteit. We omarmen diversiteit in alle vormen en maten en plukken de vruchten van de verschillende perspectieven en ervaringen die dit met zich meebrengt. Dat is een essentiële bouwsteen voor een dynamische bedrijfscultuur. We creëren een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd, gehoord en vertegenwoordigd voelt. Hierdoor wordt een innovatieve en creatieve samenwerking gestimuleerd.’’

Leiderschap herdefiniëren

Als CEO blijft Janneke voortdurend in gesprek met de mensen binnen de organisatie: “Traditionele hiërarchische structuren worden langzaam maar zeker vervangen door een meer inclusieve en open benadering. Door voortdurend in gesprek te blijven met collega’s en mijn voelsprieten uit te zetten, proberen we een cultuur van samenwerking en gelijkheid te bevorderen.”

Authenticiteit versterkt

De nadruk wordt in haar leiderschapsstijl gelegd op een benaderbare aanpak: “Authenticiteit begint bij een laagdrempelige benadering. Ik wil dat mensen zich eigenaar voelen van hun werk en de bedrijfscultuur. Door transparantie te bevorderen en het delen van een gemeenschappelijke visie, creëren we verbondenheid en authenticiteit binnen EW.”

We omarmen diversiteit in alle vormen en maten en plukken de vruchten van de verschillende perspectieven en ervaringen die dit met zich meebrengt

Win-win denken

Janneke is voorstander van het uitdagen van de status quo: “Het aanmoedigen van nieuwe initiatieven en ideeën helpt ons om obstakels te overwinnen. Door betrokkenheid en eigenaarschap te stimuleren bij onze medewerkers, creëren we een omgeving waarin creatieve oplossingen kunnen bloeien.” Als voorbeeld noemt ze een pilot die nu loopt voor een specialistische schoonmaakdienst die op afroep afgenomen kan worden via een online self-service portal. Janneke legt uit: “Dit idee is ontstaan vanuit een pressurecooker met collega’s. Zonder te verzanden in ellenlange discussies en spreadsheets over de haalbaarheid, hebben we besloten het gewoon te proberen. Te vertrouwen op ons onderbuikgevoel. De pilot is in volle gang en de eerste resultaten zien er goed uit, maar een uitkomst kan alsnog zijn dat het niet werkt. Dat is niet erg. Deze flexibiliteit en creativiteit zorgt ervoor dat we vernieuwen en opdrachtgevers blijven verrassen.”

Flexibiliteit en creativiteit zorgt ervoor dat we vernieuwen en opdrachtgevers blijven verrassen

Jannekes benadering, gebaseerd op vertrouwen, empowerment en gelijkheid, heeft niet alleen geleid tot een positieve bedrijfscultuur, maar heeft ook meetbare voordelen voor de bedrijfsresultaten. Door te streven naar een inclusieve werkomgeving, waarin diversiteit wordt omarmd en medewerkers worden aangemoedigd, positioneert EW Facility Services zich als een sterke speler in de schoonmaakbranche.

Anderen bekeken ook

14 juni 2024

De Dag van de Schoonmaker met uitreiking van zomergeschenken

In Nederland vieren we op 14 juni 2024 De Dag van de Schoonmaker. EW Facility Services is trots…

Lees meer
10 juni 2024

EW Service Awards uitgereikt aan de schoonmaakteams van the Market Hotel en Topaz Revitel

Elk jaar reikt EW Facility Services de EW Service Awards uit aan haar best presterende schoonmaakteams. Dit jaar…

Lees meer
02 mei 2024

Vijfde aflevering podcast ‘Achter de schermen bij’

 Via certificering (verder) verduurzamen Wat bij De Forensische Zorgspecialisten klein begon als een uitnodiging van…

Lees meer