04 mei 2015

Lef, drive en ambitie: (jong) ondernemerschap

Steeds meer studenten kiezen voor het echte ondernemerschap. Uit onderzoek bij de Saxion Hogeschool, waaraan ikzelf toevallig ook gestudeerd heb, blijkt dat het aantal ondernemende studenten van 326 in 2009 is gegroeid naar 814 in 2015. Het is inspirerend om te zien dat er zoveel jonge mensen met lef, drive en ambitie ook daadwerkelijk betrokken zijn bij een startup!

Lef, drive en ambitie: (jong) ondernemerschap

Vanuit deze nieuwe generatie ontstaan allerlei nieuwe ideeën die soms hele markten kunnen beïnvloeden, denk bijvoorbeeld aan Zalando en Über. Wie had ooit gedacht dat schoenen en kleding niet meer in de winkelstraat zouden worden gekocht, maar via het internet met een retour mogelijkheid. Ik had het niet kunnen voorspellen, maar Zalando deed het. Niet alleen wordt bespaard op kosten van medewerkers, huur, enz.; ook de supply chain wordt veel korter. En vanwege automatisering is het aanbod veel beter op de vraag afgestemd. Ook voorraden zijn beperkt. Een ander mooi voorbeeld vind ik Airbnb. Dit bedrijf werd in 2008 opgericht door drie jonge kerels met een vernieuwend idee om je eigen appartement te verhuren aan derden. Inmiddels opereert Airbnb in 192 landen en in 33.000 steden. Voor ons en onze opdrachtgevers is het een belangrijke vraag welke impact deze startup op de lange termijn heeft op de hotelmarkt. Mijn verwachting is dat het grootste deel van de hotelmarkt niet veel last zal hebben van deze ontwikkeling, maar dat het vooral voor meer mensen makkelijker wordt om in steden te overnachten. Toch zal de onderkant van de markt het wellicht wel merken.

Bij EW Facility Services geloven wij sterk in ondernemerschap. Zowel binnen een aantal functies in ons bedrijf als in breder perspectief ‘het denken buiten bestaande paden’. Veel nieuwe initiatieven worden in de beginfase getoetst met onze management trainees en andere collega’s. Een goed voorbeeld zijn de nieuwe initiatieven in relatie tot het automatiseren van ons operationele proces. Automatisch roosteren, real time aansturen van de kamermeisjes vanuit de receptie van het hotel, kwaliteit meten middels smartphones etc. Bij al deze projecten zijn zeer jonge collega’s betrokken die veel waarde toevoegen aan de oplossing.

Naast onze eigen medewerkers stimuleren wij als hoofdsponsor van de EW Saxion Ondernemers Award studenten die de ambitie hebben om te gaan ondernemen. Een wedstrijd waarin een flink aantal studenten hun bedrijfsplan presenteren aan een deskundige jury. De winnaar van deze wedstrijd strijkt een prijs op van € 5.000,- en wint een jaar lang begeleiding van diverse specialisten uit onze organisatie bij het opzetten van hun eigen onderneming. De afgelopen 6 jaar heb ik al verschillende ondernemende studenten begeleid. De een was succesvoller dan de ander, maar hun passie en enthousiasme levert mij altijd weer veel plezier en energie op. Een frisse wind die mij ook nieuwe inzichten geeft die ik soms zelf doorvertaal naar EW Facility Services.

Wat mij in de afgelopen jaren steeds duidelijker is geworden is dat het ondernemerschap iets is wat EW Facility Services echt onderscheidt van de andere facilitaire bedrijven in de markt. Wij geloven in sterke doorgroei van mensen en het nemen van verantwoordelijkheid op ieder niveau. Ik ben er trots op dat ik hier iedere dag aan bij mag en kan dragen.

Anderen bekeken ook

FD
19 juni 2024

Vrouwelijk leiderschap

In de wereld van bedrijfsleiderschap is het bouwen van sterke relaties en een menselijke aanpak essentieel voor succes.

Lees meer
07 maart 2024

Diversiteit in de spotlight op Internationale Vrouwendag

Voor Janneke Verkerk, algemeen directeur van EW, werd haar persoonlijke reis naar succes gekenmerkt door vastberadenheid en doelgerichtheid.

Lees meer
29 augustus 2023

Over leuke opdrachtgevers gesproken…

Blog – Maureen Hermens – Ambulant Objectleider EW Facility Services Als Ambulant Objectleider ben ik verantwoordelijk…

Lees meer

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op