11 november 2015

Zes redenen voor een citytrip

Leipzig, de stad waar Wagner werd geboren, Mozart op het orgel speelde, Bach het jongenskoor leidde, Grieg studeerde en Mendelssohn het Leipzig Conservatorium oprichtte. En nog steeds zit er veel muziek in deze stad. Het hele jaar door zijn er festivals, concerten en andere muziekevenementen als het Bachfest in juni en de Leipziger Jazz Tage in oktober. In de zomermaanden kun je bij de Thomaskirche genieten van de zogenaamde Maandagconcerten. Gratis concerten met nationale en internationale artiesten. Rockliefhebbers komen ook goed aan hun trekken. In augustus vindt net buiten de stad het grootste onafhankelijke rockfestijn van voormalig Oost-Duitsland Highfield Festival plaats.

Zes redenen voor een citytrip

Trendy boetiekjes en historische winkelpassages
Moderne warenhuizen, trendy boetiekjes, bijzondere speciaalzaken en ruim dertig prachtige, historische winkelpassages. Wie graag winkelt, is in Leipzig in de juiste stad. De mooiste winkelpassage is Mädler Passage in de Grimmaische Strasse. Ook de moeite waard is Der Brühl, de winkelstraat met een historische uitstraling. Liever geen winkelcentra en grote winkelstraten? Loop dan door de Karl Liebknecht Straße met alle zijstraatjes, ten zuiden van het centrum. In deze levendige straat vind je een aangename mix van expositieruimtes, vintageshops en leuke restaurants, kleurrijke barretjes en gezellige pubs. Een nog onontdekt pareltje van Leipzig is de Karl Heine Straße. Een stukje Leipzig waar maar weinig toeristen bekend mee zijn, het barst er van de restaurants, boetiekjes en andere bezienswaardigheden.

Kopje koffie?
De inwoners van Leipzig staan bekend als ‘de koffiedrinkers van Saksen’. De geschiedenis van de koffiehuizen gaat terug tot 1695 toen Leipzig een echte handelsstad was en de koffiehuizen populaire ontmoetingsplaatsen waren. En nog steeds zijn er veel koffiehuizen te vinden. Het bekendste koffiehuis is Zum Arabischen Coffe Baum, één van de oudste koffiehuizen (1720) in originele staat in Europa. Naast een café-restaurant heeft het op de derde verdieping een interessant koffiemuseum. Bij de St. Nicolaskerk in het centrum vind je Café Kandler, een favoriete plek voor liefhebbers van heerlijke taarten, cakejes en andere zoetigheden. Koffiedrinken in art deco-stijl van de twintigste eeuw? Bezoek dan Café Grundmann aan de August-Bebelstrasse. Een uitgebreide kaart met koffie- en theesoorten en het mooiste uitzicht op de herenhuizen aan de overkant van de straat.

Het Venetië van het Noorden
Leipzig is een waterrijke stad. Rondom liggen vele meren, ooit ontginningsputten voor bruinkool. Nu zijn het de plekken waar inwoners genieten van zon, strand en barbecue. Wil je Leipzig eens van de andere kant bekijken? Dan is een boottochtje de moeite waard. Je kunt eenvoudig een boot met of zonder kapitein huren en genieten van een lekkere picknick met een fris glaasje champagne op het water. Vaar zeker door het Karl-Heine-kanaal in de wijk Plagwitz. Wat vroeger industriële panden waren, zijn nu hippe, extravagante lofts. Iedere bewoner heeft er zijn eigen bootje en vaart
daarmee naar de lekkerste cafés en restaurants langs het kanaal.

Snelheidsduivels
Een originele manier om Leipzig en omgeving te ontdekken, is de Trabi-toer. Leipzig is namelijk de geboortestad van de Trabant. Je kunt er zelf één huren of een stadsrit boeken met chauffeur. Voor wie de voorkeur geeft aan snelle, moderne bolides, kan een bezoek brengen aan de Porschefabriek en BMW-fabriek in Leipzig. Dagelijks zijn hier rondleidingen, waarbij je een kijkje krijgt in de fabriekshallen en zo het productieproces van begin tot eind te zien krijgt. Bij de BMW-fabriek zijn diverse rondleidingen mogelijk, zelfs één speciaal voor kinderen. Porsche Leipzig biedt meer dan alleen een rondleiding. Hier kun je ook zelf achter het stuur kruipen of genieten van een gastronomische Carrera lunch of diner.

Kunst en cultuur
Leipzig staat bol van de kunst. Maar liefst vijftig kunstverzamelingen, meer dan dertig galerieën en zo’n twintig kunstinstellingen vind je hier. Wat betreft musea zijn Museum im Stasi-Bunker, het GRASSI-museum en het Museum der Bildenden Künste (MKB) de moeite waard. Voor design en werk van jonge kunstenaars kun je terecht in de Spinnerei en Tapetenwerk. Dit zijn twee inspirerende plekken met galerieën en exposities en een woon-, werk- en ontmoetingsplaats voor kunstenaars, architecten en ontwerpers. Het bruist hier dan ook van kunstzinnige energie.

Hoe kom je er?
Leipzig ligt 630 kilometer vanaf Amsterdam. Met de auto rijd je er in ruim een halve dag naar toe. Met de internationale trein Intercity Berlijn reis je vanaf Amsterdam Centraal met één overstap in Hannover naar Leipzig. Vanaf Amsterdam Schiphol gaat ook een regionale vlucht naar Leipzig/Halle Airport. Vliegen duurt zo’n 1,5 uur.

Anderen bekeken ook

FD
19 juni 2024

Vrouwelijk leiderschap

In de wereld van bedrijfsleiderschap is het bouwen van sterke relaties en een menselijke aanpak essentieel voor succes.

Lees meer
07 maart 2024

Diversiteit in de spotlight op Internationale Vrouwendag

Voor Janneke Verkerk, algemeen directeur van EW, werd haar persoonlijke reis naar succes gekenmerkt door vastberadenheid en doelgerichtheid.

Lees meer
29 augustus 2023

Over leuke opdrachtgevers gesproken…

Blog – Maureen Hermens – Ambulant Objectleider EW Facility Services Als Ambulant Objectleider ben ik verantwoordelijk…

Lees meer

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op