21 oktober 2020

Het Exoskelet, antwoord voor duurzame inzetbaarheid?

Iedere werkgever heeft een verantwoordelijkheid met betrekking tot de vitaliteit en duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. Als vooraanstaand facilitair dienstverlener heeft EW Facility Services gezondheid en inzetbaarheid van haar medewerkers hoog op de agenda staan. Om medewerkers te ondersteunen gezond en vitaal te kunnen blijven functioneren, is de organisatie altijd op zoek naar innovaties die hierbij kunnen helpen. In maart van dit jaar is een pilot gestart met het gebruik van exoskeletten. In deze pilot wordt onderzocht in hoeverre het gebruik hiervan effect heeft op de fysieke belasting tijdens het uitvoeren van het werk en het energieniveau van de medewerkers na een werkdag.

Het Exoskelet, antwoord voor duurzame inzetbaarheid?

Kloppend hart van de organisatie

EW Facility Services gaat niet alleen qua schoonmaakmiddelen en milieu voor een betere wereld voor morgen. Dit geldt ook voor haar medewerkers, door te zorgen voor een fijne en gezonde werkomgeving. Eva Sack-Fopma, Manager Verzuim Support: “Onze schoonmaakmedewerkers verrichten lichamelijk zwaar werk. Het is daarom ontzettend belangrijk dat zij op een gezonde manier hun werk kunnen uitoefenen en hun lichaam op een verantwoorde manier gebruiken. Zij zijn immers het kloppende hart van onze organisatie.” Om te onderzoeken of de inzet van ondersteunende hulpmiddelen hieraan een bijdrage kan leveren, test EW Facility Services in samenwerking met Pre-Tec de inzet van een pols -en rug exoskelet, ook wel brace genoemd. Aniek Averesch van Pre-Tec: “Meten is weten. We hebben daarom met behulp van 3D Motion Technology de belasting bij één van de schoonmaakmedewerkers van EW Facility Services tijdens het schoonmaken digitaal in kaart gebracht.” Eva vult aan: “Met en zonder de inzet van de hulpmiddelen werd de belasting getest en we zijn erg enthousiast. De eerste meting liet positieve resultaten zien en gaf aanleiding om op grotere schaal de inzet van de braces te gaan testen.”

Pilot in tweede fase

Op dit moment zit de pilot in de 2e fase. Binnen de schoonmaakbranche draait het met name om rug- en polsondersteuning en daarom worden op verschillende locaties pols- en rugbraces getest. Een definitieve conclusie is in deze fase nog niet te trekken. “Wat we wel weten is dat ergonomische kennis nodig is om dit traject goed te begeleiden”, geeft Aniek aan. “Onze Ergocoach Marjolein Willemen speelt daarom een belangrijke rol in deze pilot. De combinatie van inzet van de hulpmiddelen en de juiste houding is essentieel voor het succesvolle gebruik van de braces. Iedere week bezoekt Marjolein de pilotlocaties en geeft zij tips en ondersteuning”, bevestigt Eva.” Aniek vervolgt: “Je stimuleert zo het gebruik van de hulpmiddelen. In het begin zal het voor de medewerker onwennig aanvoelen, daar moet je doorheen. Je moet echt opnieuw kijken hoe je met je lichaam omgaat. Het is namelijk niet alleen pijnverlichting of vermoeidheidsverlichting, maar een hele nieuwe manier van omgaan en luisteren naar je eigen lichaam.” Eva sluit af: “Als de pilot succesvol is, gaan we kijken hoe we dit landelijk binnen de organisatie verder uit kunnen rollen.”

Anderen bekeken ook

07 februari 2024

Nieuwe carrière na Spoor 2 traject

Na een lange ziekteperiode is het soms niet meer mogelijk om in je huidige werk terug te keren.

Lees meer
31 januari 2024

Van Oord kiest voor EW Facility Services als haar schoonmaakpartner

Vanaf 1 februari 2024 is EW Facility Services de nieuwe schoonmaakpartner van Van Oord. Naast de borging van…

Lees meer
16 januari 2024

In gesprek zijn en blijven

DT op de werkvloer weer enorm leerzaam Schoonmaken is een vak, dat zien we iedere dag bij onze…

Lees meer