11 mei 2018

Het oog wil ook wat

In aanloop naar de Dag van de Verpleging (12 mei), heb ik mij weer eens verdiept in Florence Nightingale. Het is immers haar geboortedag die we eren op deze dag. Een ding in het levensverhaal van ‘de dienares van de beschaving’ viel me in het bijzonder op: haar besef van het belang van hygiëne. Beroepsdeformatie natuurlijk, maar daarom niet minder interessant.

Het oog wil ook wat

Hygiëne als absolute basisvoorwaarde

Toen Florence tijdens de Krimoorlog haar diensten als verpleegster aanbood, wist zij orde in de chaos te scheppen en bereikte ze een aanmerkelijk verbetering in de verzorging van gewonden. Toch stierven juist in haar ziekenhuis relatief de meeste soldaten. Uit onderzoek bleek dat een defecte riolering de oorzaak was. Hier heeft ze haar sterke besef van het belang van hygiëne aan overgehouden. Een thema dat in de gezondheidszorg nog steeds een belangrijke rol speelt en waar ook onze medewerkers zich dagelijks voor inzetten. Het creëren van een veilige en schone omgeving staat centraal in onze aanpak en infectiepreventie en -bestrijding maken hier nadrukkelijk onderdeel van uit.

Healing environment

Echter, met alleen een schone zorginstelling en goede zorg maak je tegenwoordig geen indruk meer op de eigentijdse zorgconsument. Ik ben ervan overtuigd dat zorginstellingen een healing environment zouden moeten zijn. Een totaalbeleving waar elke patiënt, cliënt, bezoeker en medewerker zich prettig voelt en die de gezondheid positief beïnvloedt. Zorginstellingen kunnen (en moeten) zich dan ook onderscheiden op het gebied van service, uitstraling en gastvrijheid; iets waar EW Facility Services vanuit haar jarenlange ervaring in de hospitality industrie een waardevolle bijdrage aan kan leveren.

Kleren maken de man (of vrouw)

De medewerkers van een zorginstelling vormen het visitekaartje en geven die belangrijke eerste indruk. En dan heb ik het niet alleen over de arts in een kraakheldere witte jas (met korte mouwen, dicht gedragen natuurlijk), maar juist ook over het zorgondersteunende personeel zoals de schoonmaakmedewerkers. Zij komen overal en kunnen met kleine dingen het verschil maken in de beleving van een bezoeker. Een glimlach, vriendelijk gedag zeggen of de weg wijzen zijn een kleine moeite, maar een groot gebaar. De middelen en materialen en kleding die schoonmakers dragen, zijn belangrijk onderdeel van die beleving. Natuurlijk door het visuele aspect, maar ook omdat het werken met nette materialen en het dragen van mooie kleding een boost geven aan het zelfvertrouwen.

Samenwerken voor het beste resultaat

Daarom ben ik ook zo blij met de vernieuwde kledinglijn die we samen met onze kledingpartner Alexandra ontwikkelde. Deze witte vertaling van de voor ons zo kenmerkende zwarte tuniek en pantalon met oranje bies, zal vooral gebruikt worden in ziekenhuizen. Naast het feit dat we met deze mooie kleding een boost geven aan de uitstraling van onze medewerkers, voldoen we hiermee aan de eisen ten aanzien van hygiëne in zorgomgevingen. Een belangrijk onderdeel in het ontwerptraject, was de inspraak van onze medewerkers, nadat zij op hun locatie de kleding konden testen. De kleding is op dit moment in gebruik bij het Oogziekenhuis in Rotterdam, waar we eerder dit jaar startte. Ook in het Diakonessenhuis in Utrecht, onze partner sinds 2012, wordt de kleding binnenkort uitgerold.

Dag van de Verpleging

Terug naar Florence en de Dag van de Verpleging. We staan er lang niet altijd bij stil hoe belangrijk het werk van verpleegkundigen en verzorgers is. Een duidelijke parallel met de schoonmaakbranche waar het werk van onze medewerkers vaak voor lief wordt genomen. Laten we op 12 mei eens extra stilstaan bij het werk van alle mensen in die mooie, vaak witte, jassen (soms met oranje bies) die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor anderen.

Anderen bekeken ook

16 mei 2023

Juist wat je niet zegt, maakt indruk

Maureen Hermens is ambulant objectleider van 17 locaties. En 17 locaties betekent ook het aansturen van minimaal 17…

Lees meer
19 april 2023

Gezonde spanning van een nieuwe locatie

“Ik weet precies wat ik kan verwachten, maar ben toch iedere keer nerveus.” Maureen Hermens is ambulant objectleider…

Lees meer
23 mei 2022

Mensen verbinden: dat geeft energie!

Maximale schoonmaakkwaliteit. Daar zetten onze mensen zich met meer dan honderd procent voor in. Ze zetten net even…

Lees meer

Tijd voor een complete patiëntbeleving? Doet u de zorg, dan doe wij de rest!

Neem contact op