15 november 2015

Een plek om blij van te worden

Eén van de meest speciale vakantieadressen in Europa is het Bio Vakantieoord, een uniek
vakantiepark voor gezinnen met een kind met een ernstige handicap. Elk jaar vieren er zo’n duizend gezinnen uit heel Nederland -en steeds vaker ook daarbuiten- vakantie. Het Bio Vakantieoord bevindt zich in de bossen van Groot Warnsborn te Arnhem, een fantastisch gebied om te wandelen, te struinen, te fietsen of te paardrijden. Afgeschermd om optimaal te kunnen ontspannen, te genieten, plezier te maken en als het kan de grootste zorgen even thuis te laten. Dankzij alle voorzieningen, hulp en begeleiding zit de handicap even niet in de weg.

Een plek om blij van te worden

Voor gezinnen met een ernstig gehandicapt kind is vakantie geen vanzelfsprekendheid. Simpelweg, omdat de nodige faciliteiten in de meeste parken ontbreken. “Wij bieden die voorzieningen wel, alle bungalows in het park zijn aangepast en er zijn aanvullende voorzieningen, zoals een zwembad met een verstelbare bodem en water dat verwarmd is tot 33 graden Celsius. En vergeet onze manege niet waar iedereen, écht iedereen dus, kan paardrijden. Of een huifkartocht kan maken”, vertelt Frans Wientjes, directeur stichting Bio Kinderrevalidatie.

Het vakantiepark biedt nog veel meer. Indooractiviteiten bijvoorbeeld, voor het hele gezin. In de centrale ontmoetingsruimte kunnen rolstoelers levensechte bewegingen ervaren, zoals een tocht op een Harley Davidson, snowboarden, jetskiën of paardrijden. In de Muziekkelder is een vloer die letterlijk tot leven komt door de projectie van een aantrekkelijk spel of andere special effects. Het is interactief vermaak waaraan gehandicapte kinderen, maar ook hun ouders, broertjes en zusjes mee kunnen doen. Of de begeleiders, want zij spelen een belangrijke rol. Ze nemen graag voor even wat zorg weg bij de families. Vakantie is hier letterlijk vakantie, voor alle leden van het gezin. “Genieten staat voorop. Dat verdienen alle kinderen bij ons: genieten en veilig spelen.”

Frans Wientjes is een trotse directeur. Tijdens de rondleiding door het park komen zijn bevlogenheid en passie voor echte gastvrijheid geregeld naar voren. Wientjes bewoog zich jaren op hoog niveau in de hotellerie, maar besloot twee jaar geleden het roer volledig om te gooien. Tijd om te kiezen voor een nieuwe uitdaging, zoals hij zelf zegt. Het werd het Bio Vakantieoord, een unieke voorziening, gericht op een even unieke groep gasten.

“Bij ons zijn deze gezinnen even onder elkaar”, zegt Frans Wientjes. “Integratie van gehandicapten is enorm belangrijk geweest. Waar kinderen met een handicap vroeger werden afgeschermd, maken ze nu deel uit van de maatschappij, doen ze echt mee. Maar veel gezinnen met een gehandicapt kind vinden het tegelijk fijn om, als ze op vakantie gaan, niet aangestaard of nagekeken te worden. Ouders, maar ook broertjes en zusjes van het gehandicapte kind ontmoeten elkaar hier. Ze delen lief en leed. En ervaringen. Dan zie je vriendschappen ontstaan. Dat we dit kunnen realiseren geeft ons enorm veel voldoening”.

De bungalows waar de gasten verblijven zijn royaal bemeten en voorzien van faciliteiten, die een gezin met een gehandicapt kind ook thuis heeft. Of zou willen hebben. Zo hoeven ze zich niet aan te passen of nog van alles te regelen voor hun kind. Gasten genieten alle privacy, maar kunnen naar behoefte ook ruimten delen. “Op die manier kunnen ook opa en oma of familie een keertje mee komen. Zo hoort vakantie te zijn.” Het vakantiepark telt twee royaal bemeten groepsaccommodaties, vier achtpersoons-, drie zespersoons- en drie vijfpersoonsbungalows.

van alle benodigde equipment en verhuurd voor een vaste lage prijs. “Om zo laagdrempelig mogelijk te blijven, iedereen te kunnen helpen”, zegt Wientjes. “We zijn er om deze gezinnen een betaalbare en zorgeloze vakantie aan te bieden. Een verblijf in ons vakantiepark waar voor iedereen wat te beleven valt”. Bio Vakantieoord anno nu lijkt nauwelijks op het park van weleer. De vakantiewoningen zijn gerenoveerd, fris en slim van alle benodigde aanpassingen voorzien. Daarnaast worden de algemene voorzieningen in het park steeds beter. Dat kost veel geld. “We moeten creatief zijn om het park op orde te krijgen. Maar dankzij bedrijven en organisaties, die Bio een warm hart toedragen, komt hier enorm veel tot stand. We zijn een sympathiek doel, een organisatie die er zelf geen duur kantoor op na houdt. We houden niet van franje. Direct contact met onze gasten en adequaat reageren op hun behoeften, dát is onze drive.” Activiteiten, aangeboden door het recreatieteam. Belangrijkste doel: contact tot stand brengen tussen kinderen. Bijvoorbeeld door samen een schilderij te maken voor de Wall of Fame, een bioscoopje pakken of te genieten van een kleurrijk buffet bij een echt kampvuur. Iedereen kan meedoen, niemand staat buitenspel.

Anderen bekeken ook

30 maart 2023

Deel 2: Scopes, hotspots en dataverzameling

EW Duurzaamheidserie: samenwerking met Nexio Projects Duurzaamheid heeft een strategische plek binnen EW Facility Services. Op heel veel…

Lees meer
13 december 2022

Deel 1: Wat betekent duurzaamheid voor EW Facility Services?

EW Duurzaamheidserie: samenwerking met Nexio Projects Duurzaamheid heeft een strategische plek binnen EW Facility Services. Op heel veel…

Lees meer
29 juni 2022

Zes succesfactoren voor schoonmaak in het onderwijs

Onderwijsinstellingen worden steeds meer een ontmoetingsplek. Schone en frisse gebouwen en werk/studieplekken zijn daarbij belangrijker dan ooit. Hoe…

Lees meer

Nieuwsgierig wat wij voor u kunnen betekenen?

Neem contact op